Eiti į turinį

Telefonas

+37061188118

Email

shop@airoxa.eu

0
0

Saulės elektrinės. Pradžia.

Saulės elektrinės. Pradžia.

Nuo ko pradėti?

Pirmas žingsnis ką jums reikėtų padaryti, tai apskaičiuoti metinį (kelių paskutinių metų) elektros suvartojimo vidurkį. Kuo didesnis yra Jūsų namų ar verslo ūkio elektros suvartojimas, tuo daugiau naudos duos saulės elektrinės įsirengimas. Kuo daugiau sunaudojate, tuo daugiau sutaupysite generuojant savo elektros energiją. Vienas kilovatas įrengtos saulės elektrinės Lietuvoje pagamina apie 1000 kWh elektros energijos per metus.

 

Kokio galingumo man reikia?

Kadangi jau žinome, kiek apytiksliai elektros energijos galėsime pagaminti per metus, galime nesunkiai apskaičiuoti ir mūsų poreikius atitinkančios saulės elektrinės galingumą. Pirmasis būdas – tiesiog savo metinį elektros suvartojimą daliname iš 1000. Taigi, jeigu suvartojate 4500 kWh elektros energijos, dabartiniam suvartojimui padengti, Jums reikės apie 4,5kW galios saulės elektrinės. Antrasis būdas – mėnėsinį kilovatvalandžių kiekį padauginti iš 0,012. Tarkim sunaudojate tuos pačius 4500 kWh per metus, tai atitinkamai mėnesio vidurkis būtų (4500/12) – 375 kWh, reiškia – 375 padauginame iš 0,012 ir gauname reikiamą saulės elektrinės galingumą t.y. 4,5kW.

 

Kur įsirengti?

Saulės elektrinę galima įrengti praktiškai ant bet kokio paviršiaus. Tiesa, reikėtų atsižvelgti ir į tai ar plotas, kuriame bus sumontuoti saulės moduliai, nebus veikiamas šesėlio, šviesaus paros laiko, ilagają dalį. Populiariausi montavimo sprendimai – antžeminės konstrukcijos ir stogai, kartais – namo fasadai ar balkonų turėklai. Stogas būtų tinkamas tiek šlaitinis tiek plokščias. Stogo dangos – didelės įtakos neturi, kadangi skiriasi tik pačių modulių tvirtinimai, tad tinkamos visų tipų skardinės, įvairaus tipo čerpinės, bituminės, banguotų lakštų dangos ir t.t. Vienas saulės elektrinės kilovatas (kW) ant šlaitinio stogo pareikalaus apie 5-6 m2 stogo ploto, o įrengiant elektrinę ant plokščio stogo – apie 7-8 m2. Turint nedidelį stogo plotą, rekomenduotume atsižvelgti į saulės modulių išmatavimus, kadangi jų asortimentas yra platus, tad ir išmatavimų būna įvairių. Kartais mažesnių išmatavimų saulės moduliai būna galingesni negu didesnių išmatavimų moduliai. Saulės elektrinei tinka rytų, pietryčių, pietų, pietvakarių ir vakarų kryptys ir beveik bet koks stogo pasvirimo kampas.

 

Kaina

Priklausomai nuo komplektacijos, saulės elektrinės įrengimo kaina Lietuvoje svyruoja nuo 700 iki 1100 Eurų už įrengtą kilovatą. Kaina pagrinde priklauso nuo pasirinktų komponentų, nes jų pasirinkimas iš tiesų yra labai platus. Tiesa, dėl valstybės taikomos paramos programos saulės elektrinėms, tiek pati investicija tiek jos atsisperkamumas tampa žymiai patraukslesnis. Daugia informacijos rasite oficialiame aplinkos projektų valdymo agentūros tinklapyje: www.apva.lt

 

Verslui

Nuo praėjusių metų pasinaudoti APVA parama gali ir bet kuri bendrovė, nepriklausomai nuo jos dydžio ar veiklos pobūdžio. Paramos dydis – iki 246 EUR/kW (be PVM), tačiau ne daugiau nei 200 000 EUR vienam pareiškėjui. Šįmet, kaip ir pernai, parama bus skiriama nekonkursiniu būdu, prioritetą teikiant pirmesniems paraiškų teikėjams. Taigi dabar – išties tinkamas metas ištarti „taip“ ilgiems metams su saulės elektrine ir susimažinti savo įmokas.

 

 

Susisiekite su mumus telefonu +370 611 88118 arba el.paštu info@airoxa.eu Mielai atsakysime į Jūsų klausimus, pakonsultuosime ir padėsime išsirinkti labiausiai būtent Jums tikamą variantą.